Oppskrift: Focaccia

Focaccia 1 - the TemptationTenker jeg på Focaccia (uansett skrivefeil) så tenker jeg på Evie Keller – som introduserte konseptet. Jeg har desverre aldri fått hennes oppskrift helt til; oppskriften var visstnok supperrask og superenkel..
Uansett: når man blar i oppskriftsbøker er det fort gjort å prøve seg, når man blir lokket av et bilde som f.eks. det til høyre. Jeg glemmer stadig at det nå for tiden ikke er flinke kokker som skriver kokeboker, men flinke fotografer.

Altså. Focaccia er et italiensk brød – litt tykkere enn pizza, og med mindre topping. Den vanligste typen er strødd med olivenolje (must-have), grovt salt (ikke for mye, mer om det senere), rosmarin, oliven og kanskje tomater.

Ingredienser: 700g hvetemel, 1 pakke gjær, 300ml vann (lunkent), 1ts salt, 1ts sukker, 3ss olivenolje. Mengde: alt sånn omtrent.
Topping: olivenolje, oliven, grov salt, cherry-tomater. Mengde: akkurat passe.
Ovn: 220 °C, rundt 20 minutter.

Fremgangsmåten:
1. Smuldre gjæren i en bolle. Tilsett vannet. Hvis du bruker tørrgjær gjør du det omvendt. Rør ut.
2. Inn med sukker, salt, oljen.
3. Tilsett hvetemel og elt. Smører du hendene med litt olje før du går igang gjør det jobben litt enklere. Bruk evt. litt ekstra vann eller hvetemel ved behov.
4. La deigen heve til den ikke vil mer (eller dobbel størrelse).
5. Ta deigen ut av bollen, legg den i midten av bakepapiret på en bakeplate. Trykk deigen flat og gir den en form.
6. La deigen heve videre i 20 minutt.
7. Toppingtid: smør ut olivenolje, plasser oliven og delte tomat-biter, trykk de ned i deigen. Dryss over med salt (ikke for mye) og krydder som høres italiensk ut.
8. Stek brøde i ca. 20 minutt i midten av ovnen.